Kurk

Over kurk

Van boom tot kurkproducten

Hoewel kurk vooral bekend staat als wijnstopper, weten velen niet dat het een uiterst milieuvriendelijk product is, waar het vandaan komt en, nog belangrijker, wat we ermee kunnen doen. Hier lees je alles over kurk!

Wat is kurk?

Kurk is de schors van de kurkeik; 100% natuurlijk, recyclebaar en herbruikbaar. De schors is een plantaardig weefsel dat bestaat uit cellen gevuld met een gasvormige mix die vergelijkbaar is met lucht. De kurkproducten die bij DWIH te vinden zijn, worden van deze kurkschors gemaakt.

Waar komt kurk vandaan?

Kurkbomen groeien veel in het Middellandse Zeegebied, maar Portugal is bij uitstek het land van de kurk. 30% van het wereldwijde aanbod komt uit Portugal. De Portugezen gaan bijzonder voorzichtig om met deze waardevolle hulpbron. Nieuwe plantages worden jaarlijks geplant om in de toekomst voldoende te kunnen oogsten. Kurkbomen kunnen niet zomaar worden gekapt, omdat de Portugese overheid strenge regels heeft opgesteld.

Hoe wordt het gemaakt?


Kurkproducten worden gemaakt uit kurkschors. Maar voordat dit product te bewerken is gaat er een bewerkingsproces aan vooraf. Ten eerste wordt de schors van de boom gehaald en in het bos gelegd om te drogen. Vervolgens wordt de schors gekookt, waardoor de houtachtige buitenlaag loslaat. Hierdoor wordt de schors extra elastisch, zodat het gemakkelijker kan worden afgevlakt.

Hoe worden kurkproducten gemaakt?

Wijnstoppers zijn de meest gebruikte kurkproducten. De dikte van de kurkschors is breder dan de wijnstoppers. Hierdoor kunnen de stoppers er gemakkelijk uitgeperst worden. Onze designobjecten worden van de restanten van deze schors gemaakt. Ze worden fijngemalen en in mallen geperst. Een speciale freesmachine zorgt ervoor dat de designer zijn product kan vrezen in allerlei vormen en maten.

Hoe oud kan een kurkeik worden?

De kurkeik heeft een levensduur van 250 tot 350 jaar. Elke kurkboom moet 20 tot 25 jaar oud zijn voordat het zijn eerste oogst van kurkschors kan bieden. De eerste kurkoogst staat bekend als ‘virgin’ en heeft een harde en onregelmatige structuur. Na de eerste oogst begint er een nieuwe laag kurk te groeien. Vanaf dit moment wordt de kurkschors maar één keer in negen jaar van de boom gehaald!

Het oogsten

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van kurk?
▪    Kurk kan drijven.
▪    Kurk is ondoordringbaar voor vloeistoffen en gassen.
▪    Kurk is elastisch en samendrukbaar.
▪    Kurk absorbeert het geluid.
▪    Kurk houdt de warmte en kou tegen.
▪    Kurk is hypoallergeen en anti-allergisch.
▪    Kurk werkt brandvertragend.
▪    Kurk is extreem slijtvast en heeft een hoge wrijvingscoëfficiënt.

Hoevaak kan een eik "geoogst" worden

Kurkschors is de enige schors die goed terug groeit na een oogst. Een kurkeik produceert honderden kilo’s schors en zal generaties van oogsten overleven. Een kurkeik kan gemakkelijk 20 keer geoogst worden tijdens zijn levenscyclus.


Laatst bekeken producten

Hout & Kurk

Onze topmerken

Inschrijven voor de nieuwsbriefAanmelden

Over Deze Wil Ik Hebben.nl

Natuurproducten worden steeds populairder en zijn al een tijdje een belangrijke trend. Ook hout en kurk zijn grondstoffen welke meer en meer mensen graag terugzien in een product. Dit was iets waar wij als ondernemers erg door geboeid waren en al gauw zochten we naar mogelijkheden om rondom deze trend een mooie webshop te bouwen. 

.

DWIH begon uit liefde en passie: liefde voor (fashion-producten)hout en kurk en passie voor het ondernemen. Een mooi shop met mooie producten, waar wij streng op selecteren.

Contact

Deze Wil Ik Hebben.nl
Scherpeweide 7
6921SB Duiven
Mail:
 info@dezewilikhebben.nl

Alle bedragen zijn inclusief btw - Powered by CCV Shop webshop software

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.